петак, 28. фебруар 2014.

Шта знам о Вуку

   Вук Стефановић Караџић је рођен у Тршићу 26. октобра 1787.  године, а умро у Бечу 7. фебруара 1864.  године ,  од оца Стјепана и мајке Јегде . Вук је био шесто дете код родитеља  пошто су претходна деца умирала. Зато је добио име Вук да би га  спасили од злих  чини и клетви . Своје  детињство је провео у Тршићу,  а  после је отишао у Беч да се даље школује. Вук је измислио 30 слова.
   Кућа  Вука Караџића је била мала, направљена од дрвета, цигле и камена .  Кров је био направљен од дрвета -шиндра. У кући прва соба је имала огњиште, земљани под, посуђе од печене глине и дрвета и отворени плафон .  Друга соба је имала зидану пећ, иза пећи велики крст, портрет кад је био млађи и икона. У дворишту  су помоћни објекти: млекар, вајат, качара, чардак и амбар.
  Млекар је направљен од дрвета. У њему се остављало млеко и млечни производи.
  Вајат је младеначка соба направљена од дрвета. У њој се налазио: кревет,  разбој и прибор за израду лана или конопље.  Кров је био од сламе.
  Качара је добила име по великим дрвеним посудама (кацама)  у којима се остављају  шљиве и џанарике.
  Чардак је објекат од дрвета и служи као кош за житарице.
   Амбар је објекат који служи за смештај и вршење житарица (ражи и јечма).
   Вук је отишао у Беч жељан знања и тамо се оженио са Аном. Имао је тринаесторо деце - 8 ћерки и 5 синова. Једанаесторо деце је умрло пре њега. Само су га Мина и Димитрије надживели.
   Вук Стефановић Караџић је сахрањен у Бечу 1864. године, а 1897 године кости су му пренете у  Београд и сахрањене испред Саборне цркве.



Нема коментара:

Постави коментар